Dette er en blogg som jeg har oppretta i forbindelse med kurset "Digitale tekster i norskfaget" på NTNU 2007

fredag 8. juni 2007

Noen tanker bak "Egenprodusert lyrikk med audiovisuelt uttrykk"

Vi hadde vel ideen før vi kom på samlinga til Digitale tekster i norskfaget, men verktøyet ble klart for oss på kurset; nemlig bruk av programmet Jumpcut til å lage illustrerte dikt. I utgangspunktet hadde vi tenkt på å bruke Photostory, men vi så mange fordeler med å bruke et verktøy som ligger på nett - og som derfor blir enkelt for elevene å jobbe med, uansett hvor de var.

På skolen vår har vi parallellagte norsktimer, og vi jobber mye i fagteam. I norskseksjonen har vi et ypperlig samarbeid der det er åpent for å prøve nye ting, der vi kan komme med tydelig tilbakemelding og der vi som regel ender opp med opplegg som dekker mange mål i læreplanen - opplegg vi sikkert ikke hadde kommet til uten dette samarbeidet. En av disse kollegaene går sammen med oss på kurset - og Lennybloggeren har skrevet en god og lang beskrivelese av et diktopplegg vi kjørte på vg1 nå rett før sommerferien. Dette er en kommentar til opplegget; tanker bak og erfaringer vi gjorde oss.


Under mål om sammensatte tekster står det:
"Eleven skal kunne tolke og vurdere samspillet mellom muntlig og skriftlig språk, bilder, lyd og musikk, bevegelse, grafikk og design og vise sammenhengengen mellom innhold, form og formål"
Videre:
"Eleven skal kunne beskrive estetiske uttrykk i teater, film, musikkvideo (...) og drøfte ulike funksjoner knyttet til språk og bilde" (mine kursiveringer).

Det er ambisiøse mål, og det vi veit av erfaring at den beste måten elevene lærer på er å gjøre - lage selv - og gjennom erfaringer med dette arbeidet se hva som fungerer, hva som ikke fungerer, hvilke begrensninger mediet har, sjangeren har osv. Elever syns for eksempel det er veldig gøy å lage film, men i det de begynner arbeidet skjønner de at det er en omstendig prosess som krever godt forarbeidt, gode undersøkelser, godt utstyr og ikke minst kompetanse til å bruke og utnytte utstyret på en god måte. Derfor tenkte vi som så: Hvordan skal elevene få opp kompetanse på forhold mellom skrift og bilde, samspillet mellom disse og ikke minst sammenhengen mellom form og formål? Vi endte med at elevene kunne forsøke å lage noe selv, for dermed kanskje få et bevisst forhold til hvordan man kan bruke bilder til å lage et nytt estetisk uttrykk - eller utvide det allerede eksisterende skriftlige uttrykket. Som utgangspunkt ville vi bruke lyrikk som "første" tekst, fordi dette er et kunstuttrykk som tar i bruk mange virkemidler og som elevene også er vant til å se bildelagt, gjennom musikklyrikk og musikkvideoer.

Elevene møtte på mange utfordringer i arbeidet, ikke minst syns de det var vanskelig å finne gode bilder som kunne illustrere diktet. En ide til seinere er kanskje å si at elevene skal ta bildene de bruker selv - for dermed å bevisstgjøre dem enda mer på hvordan det visuelle uttrykket skal være. De lykkes også bare delvis med å gjenskape rytmen i diktet: Mange har blitt overivrige i bruken av mediet og tatt med for mange bilder - vi snakka i klassen om fordelene av å bruke ett bilde flere ganger for nettopp å få fram dette elementet. Videre erfarte elevene at ikke alle dikt egner seg til å få bilder "oppå" seg; mange valgte utradisjonelle dikt som også var veldig korte - og disse elevene gjorde det ikke så lett for seg selv.
En siste utfordring noen av elevene møtte, og som disse syns nærmest var uoverkommelig, var skrekken for datamaskinen og alle andre tekniske duppedingser og finesser. Jeg har noen i min klasse som er sånn, og de hadde en veldig bratt læringskurve de dagene dette arbeidet pågikk. De har kanskje ikke lært så mye om forholdet mellom tekst og bilde, men de har lært at det krever en viss kompetanse innenfor data for overhode å forstå forholdet mellom noen av disse ulike mediene.

Dette er noen omkringliggende tanker om et undervisningsopplegg der opplegget bare er en kort vei mot det overordnede målet, nemlig de ambisiøse målene under sammensatte tekster i lærplanen.

2 kommentarer:

atj sa...

Dette ligner en del på et opplegg som har surret i hodet mitt en god stund, så jeg er glad for at noen setter ord på det for meg. Jeg tror det er lurt at elevene kan ta egne bilder. Dette bør de gjøre etter at de har bestemt seg for hva slags dikt/tekst de ønsker å jobbe med. Da blir det lettere for dem å velge motiver som passer inn, og vi slipper all tiden som går bort til temmelig planløse google-søk etter bilder. Tror elevene vil oppfatte lyrikk som mer spennende etter slike opplegg.

Hildegunn sa...

Et flott opplegg! Dette må vi få høre mer om bår vi møtes! Jeg tror også det er lurt å legge opp til egne bilder. Selv om man da trenger mer tid og utstyr, så blir det mer personlig og forhåpentlig mer i harmoni med teksten...